Go Back
Domaća krempita u posudi na stolu

Domaća krempita - poslastičarski recept

Zlatna kora i glatka, elastična krema čine osnovu svake prave domaće krempite.
Ovaj recept je prilagođena verzija profesionalne poslastičarske metode, bez prečica i instant praškova.
Vreme Pripreme 45 minutes
Vreme Spremanja 30 minutes
Porcije: 12
Obrok: Dezert
Kuhinja: Domaća
Kalorije: 340

Sastojci
  

Kore
  • 500 g lisnatog testa
  • Malo oštrog brašna za posipanje
  • Prstohvat soli
Krema
  • 1,2 l punomasnog mleka
  • 10 žumanaca
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g gustina ili 80 g mekog brašna
  • 100 g putera
  • Prstohvat soli

Oprema

  • Pleh 30x40 cm
  • Papir za pečenje
  • Oklagija
  • Velika šerpa
  • Posuda za mućenje
  • Ručna ili električna žica za mućenje
  • Nož sa tankom oštricom
  • Spatula
  • Kuhinjska vaga
  • Termometar opciono, za mleko
  • Fina cediljka za procediti kremu, po potrebi

Method
 

  1. Priprema kora
    Podelite lisnato testo na dva jednaka dela.
    Pospite radnu površinu brašnom i razvucite svaku polovinu u tanku ploču veličine pleha.
    Prebacite prvu ploču u pleh obložen papirom za pečenje, izbockajte viljuškom.
    Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 220°C oko 10–12 minuta, dok ne porumeni.
    Ponovite sa drugom korom.
    Jednu koru ostavite celu – biće donja, a drugu isecite na kvadrate – biće gornja.
    Ostavite ih da se potpuno ohlade i „puste vlagu“.
  2. Priprema kreme
    U velikoj posudi umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasti.
    Dodajte gustin i 200 ml hladnog mleka, dobro sjedinite.
    Ostatak mleka (1 l) zagrejte do ključanja.
    U mleko polako sipajte smesu od žumanaca uz neprestano mešanje.
    Kuvajte na srednjoj vatri 6–8 minuta uz stalno mešanje dok se krema ne zgusne i počne da se odvaja od ivica.
    Sklonite sa vatre, dodajte puter i mešajte dok se potpuno ne rastopi.
    Pokrijte kremu prozirnom folijom direktno preko površine i ostavite da se ohladi.
  3. Slaganje
    Stavite donju koru u čist pleh.
    Prelijte toplu (ali ne vrelu) kremu preko nje i ravnomerno rasporedite.
    Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim prebacite u frižider najmanje 4 sata ili preko noći.
    Pre serviranja, pažljivo poređajte kvadrate od gornje kore i pospite šećerom u prahu.
    Žena pomoću tankog noža maže kremu na poslagane kore za krempitu

Video

Beleške

Saveti za pripremu

  • Ne žurite sa hlađenjem. Krempita se seče tek kada je potpuno stegnuta.
  • Za čistu prezentaciju, koristite topao nož i brišite ga nakon svakog reza.
  • Za dodatnu hrskavost, pospite donju koru tankim slojem šećera u prahu pre stavljanja kreme.
  • Dodajte aromu s malo korice limuna ili rumom u mleko za kuvanu kremu.
  • Ako koristite zamrznuto lisnato testo, potpuno ga odmrznite pre razvlačenja.