Sastojci
Oprema
Method
- Priprema koraPodelite lisnato testo na dva jednaka dela.Pospite radnu površinu brašnom i razvucite svaku polovinu u tanku ploču veličine pleha.Prebacite prvu ploču u pleh obložen papirom za pečenje, izbockajte viljuškom.Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 220°C oko 10–12 minuta, dok ne porumeni.Ponovite sa drugom korom.Jednu koru ostavite celu – biće donja, a drugu isecite na kvadrate – biće gornja.Ostavite ih da se potpuno ohlade i „puste vlagu“.
- Priprema kremeU velikoj posudi umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasti.Dodajte gustin i 200 ml hladnog mleka, dobro sjedinite.Ostatak mleka (1 l) zagrejte do ključanja.U mleko polako sipajte smesu od žumanaca uz neprestano mešanje.Kuvajte na srednjoj vatri 6–8 minuta uz stalno mešanje dok se krema ne zgusne i počne da se odvaja od ivica.Sklonite sa vatre, dodajte puter i mešajte dok se potpuno ne rastopi.Pokrijte kremu prozirnom folijom direktno preko površine i ostavite da se ohladi.
- SlaganjeStavite donju koru u čist pleh.Prelijte toplu (ali ne vrelu) kremu preko nje i ravnomerno rasporedite.Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim prebacite u frižider najmanje 4 sata ili preko noći.Pre serviranja, pažljivo poređajte kvadrate od gornje kore i pospite šećerom u prahu.
Video
Beleške
Saveti za pripremu
- Ne žurite sa hlađenjem. Krempita se seče tek kada je potpuno stegnuta.
- Za čistu prezentaciju, koristite topao nož i brišite ga nakon svakog reza.
- Za dodatnu hrskavost, pospite donju koru tankim slojem šećera u prahu pre stavljanja kreme.
- Dodajte aromu s malo korice limuna ili rumom u mleko za kuvanu kremu.
- Ako koristite zamrznuto lisnato testo, potpuno ga odmrznite pre razvlačenja.