Sastojci
Oprema
Method
- Priprema filaU velikoj činiji izmrvite beli i feta sir viljuškom.Dodajte 2 jaja i pavlaku, pa lagano sjedinite viljuškom - ne preterujte s mešanjem.Ako je smesa presuva, dodajte malo jogurta. Ako je previše mekana, umešajte kašiku griza.Po potrebi dosolite, ali pazite, feta je već slana.
- Slaganje piteRernu uključite na 190°C (bez ventilatora).Pleh podmažite uljem ili obložite papirom za pečenje.Položite prvu koru, lagano je premažite uljem ili puterom.Svaku drugu koru nadjenite filom, ravnomerno raspoređujući smesu.Nastavite slaganje dok ne potrošite sav fil i kore.Završite korom, pa je premažite umućenim jajetom i pavlakom. Po želji pospite susamom ili lanom.
- PečenjePecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C oko 40 minuta, dok ne porumeni.Nakon vađenja, pokrijte pamučnom krpom i ostavite da odmori 10 minuta.
Video
Beleške
Saveti za savršenu pitu
- Koristite kombinaciju sireva - pola domaći, pola feta za najbolji balans.
- Ako je sir presuv - dodajte jogurt. Ako je previše vlažan - umešajte griz.
- Umesto ulja koristite rastopljen puter za bogatiji, aromatičniji ukus.
- Pitu pecite u dobro zagrejanoj rerni - hladna rerna znači gnjecava pita.
- Za dodatnu hrskavost i aromu pospite gornju koru susamom.