Go Back

Domaći hleb sa semenkama

Domaći hleb sa semenkama spaja ono najvažnije – hranljivost i izuzetan ukus.
Hrskava korica, meka sredina i semenke poput suncokreta, lana, susama i bundeve čine ga savršenim dodatkom svakom obroku.
Vreme Pripreme 15 minutes
Vreme Spremanja 40 minutes
Porcije: 12 kriški
Obrok: Doručak, Prilog
Kuhinja: Balkanska, Domaća
Kalorije: 145

Sastojci
  

  • 400 g pšenično belo brašno
  • 200 g integralno brašno
  • 1 kesica suvi kvasac
  • 350 ml voda (mlaka)
  • 2 kašike maslinovo ulje
  • 1.5 kašičica so
  • 1 kašičica šećer
  • 3 kašike suncokretove semenke
  • 2 kašike lanene semenke
  • 2 kašike susam
  • 2 kašike bundeva semenke

Oprema

  • Velika posuda za mešanje (ili šerpa)
  • Kašika ili drvena varjača za mešanje
  • Pleh za pečenje (ili kalup za hleb)
  • Krpa ili plastična folija za prekrivanje
  • Rešetka za hlađenje (može i obična daska)

Method
 

  1. Priprema testa
    U velikoj posudi pomešajte belo i integralno brašno, suvi kvasac, šećer i so.
    Dodajte mlaku vodu i maslinovo ulje, pa zamesite mekano i elastično testo.
    Osoba u providnu staklenu činiju sipa brašno iz papirne kese
  2. Dodavanje semenki
    Umešajte većinu pripremljenih semenki u testo, a ostatak ostavite za posipanje kasnije.
    U činiji se nalaze brašno i razne semenke - lan, suncokret i bundeva
  3. Dizanje testa
    Pokrijte posudu krpom i ostavite testo da naraste na toplom mestu oko 60 minuta, dok se ne udvostruči.
  4. Oblikovanje i pečenje
    Prebacite testo u podmazan pleh, oblikujte veknu, poprskajte vodom i pospite preostalim semenkama.
    Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 35-40 minuta.
  5. Hlađenje pre sečenja
    Nakon pečenja, izvadite hleb i ostavite ga da se hladi najmanje 15 minuta na rešetki pre nego što ga isečete.
    Ispečeni hleb sa semenkama na stolu

Video

Beleške

Saveti za kuvanje

  • Prosejte brašno za laganiju i ujednačeniju teksturu.
  • Dodajte vodu postepeno kako biste dobili savršeno mekano, ali ne previše lepljivo testo.
  • Potopite lanene semenke u malo vode pre dodavanja kako ne bi izvlačile vlagu iz testa.
  • Poprskajte veknu vodom pre pečenja za hrskaviju koricu.
  • Hladite hleb na rešetki da para ravnomerno izađe i hleb ne omekša odozdo.