Go Back
Kocke sa orasima servirane na staklenoj tacni

Kocke sa orasima - Recept domaće kuhinje

Kocke sa orasima su klasičan kolač koji se prenosi s generacije na generaciju. Idealne su uz šolju crne kafe, čašu mleka ili topli čaj.
Vreme Pripreme 20 minutes
Vreme Spremanja 21 minutes
Porcije: 20 kocki
Obrok: Desert
Kuhinja: Domaća
Kalorije: 290

Sastojci
  

Za biskvit
  • 6 jaja
  • 200 g šećera
  • 200 g mlevenih oraha
  • 150 g brašna
  • 1 prašak za pecivo 10 g
  • 1 kesica vanilin šećera
Za sirup
  • 250 ml vode
  • 150 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
Za glazuru
  • 150 g crne čokolade
  • 50 g putera
  • 2 kašike mleka

Oprema

  • Mikser ručni ili stoni
  • Veća posuda za mućenje
  • Sito za brašno
  • Šerpa za sirup i glazuru
  • Pleh srednje veličine oko 30x20 cm
  • Papir za pečenje

Method
 

  1. Priprema biskvita
    Uključite rernu da se greje na 180°C. Pleh obložite papirom za pečenje.
    Odvojite belanca od žumanaca.
    Belanca umutite sa šećerom dok ne dobijete čvrst i sjajan sneg.
    Dodajte žumanca i lagano sjedinite kratkim mućenjem.
    U posebnoj posudi pomešajte brašno, orahe, prašak za pecivo i vanilu.
    Suve sastojke lagano umešajte u jaja, pazeći da masa ostane vazdušasta.
    Sipajte u pleh i pecite 25 minuta bez otvaranja rerne. Proverite čačkalicom.
    Osoba dodaje umućena belanca u smesu sa orasima i brašnom
  2. Priprema sirupa
    U šerpi prokuvajte vodu i šećer.
    Kuvajte 2–3 minuta nakon ključanja.
    Uklonite sa vatre i dodajte vanilu.
    Ostavite da se prohladi do mlake temperature.
  3. Prelivanje i sečenje
    Ohlađen biskvit polako i ravnomerno prelivajte sirupom.
    Ostavite 15 minuta da upije.
    Seckajte na kocke dok je još u plehu. Nož povremeno umočite u toplu vodu.
    Osoba razmazuje orahovu smesu preko pečenog biskvita
  4. Glazura
    Čokoladu, puter i mleko otopite na pari.
    Mešajte dok ne dobijete sjajnu, homogenu glazuru.
    Prelijte preko sečenih kocki u tankom sloju.
    Ostavite da se ohladi i stegne pre služenja.

Video

Beleške

Saveti i trikovi iz kuhinje

  • Tostirajte orahe 2–3 minuta na suvom tiganju za intenzivniju aromu.
  • Brašno uvek prosejati da se izbegnu grudvice i dobije bolja struktura.
  • Ne otvarajte rernu prvih 20 minuta da biskvit ne padne.
  • Sirup sipajte polako – ravnomerna raspodela je ključna.
  • Glazura se lakše preliva dok je topla, ali treba da se stegne na sobnoj temperaturi.