Sastojci
Oprema
Method
- Priprema povrćaIseći krompir i tikvice na kolutove debljine 3 mm.Pleh obložiti papirom za pečenje, složiti kriške, premazati ih uljem i blago posoliti.Peći na 220 °C oko 15–20 minuta da otpuste vlagu i blago omekšaju.

- Pravljenje sosa od mesaSitno iseckan luk propržiti na ulju dok ne omekša.Dodati mleveno meso, propržiti do zlatno-smeđe boje.Deglazirati vinom, dodati paradajz, začine i krčkati 20–30 minuta dok se sos ne zgusne.

- BešamelU šerpi istopiti maslac, dodati brašno i kratko propržiti.Postepeno dodavati mleko uz stalno mešanje do guste i kremaste teksture.Ukloniti s vatre, dodati parmezan, muškatni orah i kada se prohladi, umešati jaje.

- SlaganjeU tepsiju sipati tanak sloj bešamela ili sosa.Složiti red krompira, meso, red tikvica. Ponavljati slojeve do vrha, završiti sa slojem bešamela.Peći u rerni na 190 °C oko 35–45 minuta dok površina ne porumeni.

- Odmor i serviranjeIzvaditi iz rerne i ostaviti 15 minuta da se stabilizuje.Seći na uredne porcije i servirati uz salatu i jogurt.

Video
Beleške
Saveti za kuvanje
- Predpečenje povrća je ključno da izbegnete vodnjikavu sredinu.
- Gušći bešamel sa jajetom daje uredan presek i stabilne slojeve.
- Redukcija mesnog sosa donosi dubinu ukusa i čuva strukturu.
- Ostavite musaku da odmori pre sečenja – ovo je ključna faza.
