Sastojci
Oprema
Method
- Aktiviraj kvasacU mlaku vodu (300 ml) dodaj kašičicu šećera i kvasac (7 g suvog ili 20 g svežeg). Ostavite 10 minuta da zapeni.

- Napravite testoU velikoj posudi pomešaj brašno (500 g) i so (1 kašičica). Dodaj umućeno jaje i kiselo mleko (100 ml), zatim nadošli kvasac. Mešaj dok ne dobiješ lepljivo, mekano testo.

- Ostavi testo da narastePokrij posudu i ostavi testo da odmori 45 minuta na toplom mestu, dok se ne udvostruči.

- Zagrej ulje i oblikuj uštipkeUlje zagrej na 170–180°C. Kašikom umočenom u vodu ili ulje zahvataj testo i spuštaj uštipke direktno u ulje.

- Prži i servirajPrži uštipke 3–4 minuta sa svake strane dok ne postanu zlatni. Vadi na papirni ubrus ili rešetku i serviraj tople uz prilog po želji.

Video
Beleške
Saveti za kuvanje
- Ne dodajte više brašna od navedenog – testo mora ostati lepljivo.
- Ne pretrpavajte šerpu – pržite uštipke u manjim turama.
- Vlažite ili nauljite kašiku pre svakog zahvata testa.
- Za dodatnu aromu, dodajte rendani sir, peršun ili luk u testo pred kraj fermentacije.
