Go Back
Gotovi domaći uštipci servirani na tanjiru

Tradicionalni domaći uštipci

Ovi uštipci su odlični za doručak, večeru, kao prilog uz glavno jelo ili grickalica uz slatke i slane dodatke. Probajte ih uz kajmak, sir, ajvar, džem ili samo posute šećerom.
Vreme Pripreme 1 hour
Vreme Spremanja 15 minutes
Porcije: 6
Obrok: Doručak, Prilog, Večera
Kuhinja: Domaća
Kalorije: 330

Sastojci
  

  • 500 g brašna tip 400 ili 500
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 7 g suvog kvasca ili 20 g svežeg
  • 300 ml mlake vode
  • 100 ml kiselog mleka ili jogurta
  • 1 jaje
  • Ulje za prženje suncokretovo

Oprema

  • Velika posuda za mešanje
  • Žica za mućenje ili mikser sa spiralnim nastavcima
  • Duboka šerpa ili friteza
  • Termometar za ulje opciono, ali preporučeno
  • Mrežasta kašika ili hvataljke
  • Papirni ubrusi ili rešetka za ceđenje
  • Merna čaša i vaga za preciznost

Method
 

  1. Aktiviraj kvasac
    U mlaku vodu (300 ml) dodaj kašičicu šećera i kvasac (7 g suvog ili 20 g svežeg).
    Ostavite 10 minuta da zapeni.
  2. Napravite testo
    U velikoj posudi pomešaj brašno (500 g) i so (1 kašičica).
    Dodaj umućeno jaje i kiselo mleko (100 ml), zatim nadošli kvasac.
    Mešaj dok ne dobiješ lepljivo, mekano testo.
  3. Ostavi testo da naraste
    Pokrij posudu i ostavi testo da odmori 45 minuta na toplom mestu, dok se ne udvostruči.
    Testo za uštipke u staklenoj posudi
  4. Zagrej ulje i oblikuj uštipke
    Ulje zagrej na 170–180°C.
    Kašikom umočenom u vodu ili ulje zahvataj testo i spuštaj uštipke direktno u ulje.
    2 uštipka u ulju u šerpi
  5. Prži i serviraj
    Prži uštipke 3–4 minuta sa svake strane dok ne postanu zlatni.
    Vadi na papirni ubrus ili rešetku i serviraj tople uz prilog po želji.
    Osoba hvataljkom vadi pržene uštipke iz šerpe

Video

Beleške

Saveti za kuvanje

  • Ne dodajte više brašna od navedenog – testo mora ostati lepljivo.
  • Ne pretrpavajte šerpu – pržite uštipke u manjim turama.
  • Vlažite ili nauljite kašiku pre svakog zahvata testa.
  • Za dodatnu aromu, dodajte rendani sir, peršun ili luk u testo pred kraj fermentacije.