Go Back
Zapečeni krompiri sa sirom u vatrostalnoj posudi na stolu

Zapečeni krompiri sa sirom

Zapečeni krompiri sa sirom su klasično jelo koje savršeno spaja jednostavne sastojke u bogat, kremast i neodoljivo ukusan zalogaj.
Servirajte uz zelenu salatu, čašu kiselog mleka ili kao prilog uz piletinu, ribu ili svinjski file.
Vreme Pripreme 20 minutes
Vreme Spremanja 1 hour
Porcije: 6
Obrok: Glavno jelo, Prilog
Kuhinja: Balkanska, Domaća
Kalorije: 400

Sastojci
  

  • 1 kg krompira Yukon Gold, crveni ili beli
  • 250 g sira po izboru: gauda, parmezan, trapist, kačkavalj, mocarela, cheddar
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 50 g putera
  • 2 čena belog luka
  • So i biber, po ukusu
  • Prstohvat muškatnog oraščića opciono
  • Svež peršun za dekoraciju

Oprema

  • Vatrostalna ili keramička posuda za pečenje
  • Rende za sir
  • Nož ili mandolina za tanko sečenje krompira
  • Daska za sečenje
  • Posuda za mešanje
  • Aluminijumska folija
  • Kašika za slaganje

Method
 

  1. Priprema krompira
    Ogulite krompir i isecite na tanke kriške (3–4 mm debljine).
    Stavite u činiju sa hladnom vodom na 10 minuta da se ispere višak skroba.
    Procedite i osušite papirnim ubrusom.
    Žena pomoću noža seče krompir na dasci
  2. Priprema posude i slojeva
    Rernu uključite da se zagreje na 190°C.
    Namastite dno vatrostalne posude puterom.
    Poređajte prvi sloj krompira. Posolite, pobiberite, pospite rendanim sirom i sitno seckanim belim lukom. Prelijte pavlakom.
    Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke. Završite slojem krompira, prelijte pavlakom i pospite obilnim slojem sira.
  3. Pečenje
    Pokrijte posudu aluminijumskom folijom i pecite 30 minuta.
    Skinite foliju i pecite još 25–30 minuta, dok ne dobijete zlatnu, hrskavu koricu.
    Po želji, zadnjih 5 minuta uključite ventilator ili opciju za gornje pečenje.
    Ostavite jelo da odstoji 5–10 minuta pre sečenja i serviranja.
    Žena stavlja kačkavalj preko poslaganih krompira u vatrostalnoj posudi

Video

Beleške

Saveti za pripremu

  • Koristite više vrsta sira za bogatiji ukus i bolju teksturu.
  • Za dodatnu dubinu ukusa, izmešajte pavlaku sa jednim žumancetom.
  • Sitno rendani parmezan između slojeva dodaje umami notu.
  • Mandolina rende daje savršeno tanke i ravnomerne kriške krompira.
  • Jelo može da se napravi unapred i zapeče do pola, pa završi pred služenje.