Sastojci
Oprema
Method
- Priprema krompiraOgulite krompir i isecite na tanke kriške (3–4 mm debljine).Stavite u činiju sa hladnom vodom na 10 minuta da se ispere višak skroba.Procedite i osušite papirnim ubrusom.
- Priprema posude i slojevaRernu uključite da se zagreje na 190°C.Namastite dno vatrostalne posude puterom.Poređajte prvi sloj krompira. Posolite, pobiberite, pospite rendanim sirom i sitno seckanim belim lukom. Prelijte pavlakom.Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke. Završite slojem krompira, prelijte pavlakom i pospite obilnim slojem sira.
- PečenjePokrijte posudu aluminijumskom folijom i pecite 30 minuta.Skinite foliju i pecite još 25–30 minuta, dok ne dobijete zlatnu, hrskavu koricu.Po želji, zadnjih 5 minuta uključite ventilator ili opciju za gornje pečenje.Ostavite jelo da odstoji 5–10 minuta pre sečenja i serviranja.
Video
Beleške
Saveti za pripremu
- Koristite više vrsta sira za bogatiji ukus i bolju teksturu.
- Za dodatnu dubinu ukusa, izmešajte pavlaku sa jednim žumancetom.
- Sitno rendani parmezan između slojeva dodaje umami notu.
- Mandolina rende daje savršeno tanke i ravnomerne kriške krompira.
- Jelo može da se napravi unapred i zapeče do pola, pa završi pred služenje.