Go Back
Posni pasulj u tanjiru na stolu

Posni pasulj - tradicionalni ukus domaće trpeze

Bez mesa i mlečnih proizvoda, ovo jelo od najosnovnijih sastojaka stvara bogat, pun ukus.
Savršen je za dane posta, ali i kad želite lagan, hranljiv i zasitan obrok.
Vreme Pripreme 20 minutes
Vreme Spremanja 2 hours
Porcije: 5
Obrok: Glavno jelo
Kuhinja: Balkanska
Kalorije: 250

Sastojci
  

  • 500 g suvog belog pasulja tetovac, gradištanac ili drugi po izboru
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 paškanat ili manji celer opciono
  • 3 čena belog luka
  • 1 sveža paprika ili komadić suve ljute paprike
  • 3 kašike ulja suncokretovo ili maslinovo
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika mlevene crvene paprike
  • 1-2 lista lovora
  • So, biber, aleva paprika po ukusu
  • Peršun za dekoraciju

Oprema

  • Veliki lonac (ili zemljani lonac za tradicionalni ukus)
  • Daska za sečenje
  • Nož
  • Tiganj za zapršku
  • Kašika i varjača
  • Cediljka

Method
 

  1. Potapanje i prvo kuvanje
    Pasulj potopite u hladnu vodu preko noći.
    Sutradan prospite vodu, sipajte novu, kuvajte 10 minuta i ponovo prospite vodu.
  2. Priprema povrća
    Na ulju propržite sitno seckani crni luk, zatim dodajte šargarepu i paškanat (ili celer).
    Kratko dinstajte i sklonite sa vatre.
    Osoba secka crni luk za posni pasulj
  3. Spajanje sastojaka
    U lonac stavite pasulj i proprženo povrće. Dodajte lovorov list, začine i po želji ljutu papriku.
    Nalijte toplu vodu da prekrije pasulj. Kuvajte na laganoj vatri 1.5 do 2 sata.
    Osoba u lonac sa pasuljem dodaje seckani luk, biber u zrnu i lovorov list
  4. Završni dodaci
    Pred kraj dodajte beli luk i (opciono) paradajz pire.
    Po potrebi dolijte malo vrele vode i nežno protresite lonac, bez mešanja varjačom.
  5. Priprema zaprške i finalno krčkanje
    Na ulju propržite brašno do zlatne boje, dodajte mlevenu papriku i odmah umešajte u pasulj.
    Kuvajte još 10 minuta. Po želji pospite seckanim peršunom i služite.

Video

Beleške

Saveti za savršen pasulj

  • Suva paprika daje poseban, dimljeni šmek - dodajte je u pasulj dok se kuva.
  • Ne solite odmah - sačekajte da pasulj omekša. So može usporiti kuvanje.
  • Kuvajte dan ranije - pasulj je sutradan još ukusniji!
  • Zemljani lonac daje bogatiju aromu, ali i u običnom loncu možete dobiti odličan rezultat.
  • Manje mešanja - nežno prodrmajte lonac, da pasulj ostane ceo.