Sastojci
Oprema
Method
- Potapanje i prvo kuvanjePasulj potopite u hladnu vodu preko noći. Sutradan prospite vodu, sipajte novu, kuvajte 10 minuta i ponovo prospite vodu.

- Priprema povrćaNa ulju propržite sitno seckani crni luk, zatim dodajte šargarepu i paškanat (ili celer). Kratko dinstajte i sklonite sa vatre.

- Spajanje sastojakaU lonac stavite pasulj i proprženo povrće. Dodajte lovorov list, začine i po želji ljutu papriku. Nalijte toplu vodu da prekrije pasulj. Kuvajte na laganoj vatri 1.5 do 2 sata.

- Završni dodaciPred kraj dodajte beli luk i (opciono) paradajz pire. Po potrebi dolijte malo vrele vode i nežno protresite lonac, bez mešanja varjačom.

- Priprema zaprške i finalno krčkanjeNa ulju propržite brašno do zlatne boje, dodajte mlevenu papriku i odmah umešajte u pasulj. Kuvajte još 10 minuta. Po želji pospite seckanim peršunom i služite.

Video
Beleške
Saveti za savršen pasulj
- Suva paprika daje poseban, dimljeni šmek - dodajte je u pasulj dok se kuva.
- Ne solite odmah - sačekajte da pasulj omekša. So može usporiti kuvanje.
- Kuvajte dan ranije - pasulj je sutradan još ukusniji!
- Zemljani lonac daje bogatiju aromu, ali i u običnom loncu možete dobiti odličan rezultat.
- Manje mešanja - nežno prodrmajte lonac, da pasulj ostane ceo.
