Miris svežih uštipaka odmah budi glad i vraća uspomene na kuhinju naših baka. Hrskava spolja, mekana iznutra, zlatna i mirisna sredina, pun ukus.
Mnogi pokušavaju da pogode tu ravnotežu, ali često ispadnu premasni, tvrdi ili bez vazduha u testu. Priprema zapravo nije teška. Potrebna je tačna mera, pravi trenutak za odmor testa i dovoljno pažnje tokom prženja.
Služe se za doručak, večeru ili kao prilog. Odlično idu uz slane namaze, sireve, ali i uz džem ili šećer. Mogu da budu neutralni, sirni, začinski ili punjeni.
Recept u nastavku prikazuje najpouzdaniji način pripreme uz jasne smernice koje rešavaju najčešće greške i podižu kvalitet na viši nivo.

Tradicionalni domaći uštipci
Sastojci
Oprema
Method
- Aktiviraj kvasacU mlaku vodu (300 ml) dodaj kašičicu šećera i kvasac (7 g suvog ili 20 g svežeg). Ostavite 10 minuta da zapeni.

- Napravite testoU velikoj posudi pomešaj brašno (500 g) i so (1 kašičica). Dodaj umućeno jaje i kiselo mleko (100 ml), zatim nadošli kvasac. Mešaj dok ne dobiješ lepljivo, mekano testo.

- Ostavi testo da narastePokrij posudu i ostavi testo da odmori 45 minuta na toplom mestu, dok se ne udvostruči.

- Zagrej ulje i oblikuj uštipkeUlje zagrej na 170–180°C. Kašikom umočenom u vodu ili ulje zahvataj testo i spuštaj uštipke direktno u ulje.

- Prži i servirajPrži uštipke 3–4 minuta sa svake strane dok ne postanu zlatni. Vadi na papirni ubrus ili rešetku i serviraj tople uz prilog po želji.

Video
Beleške
Saveti za kuvanje
- Ne dodajte više brašna od navedenog – testo mora ostati lepljivo.
- Ne pretrpavajte šerpu – pržite uštipke u manjim turama.
- Vlažite ili nauljite kašiku pre svakog zahvata testa.
- Za dodatnu aromu, dodajte rendani sir, peršun ili luk u testo pred kraj fermentacije.
Varijacije uštipaka – za svaki ukus i priliku

Uštipci su jedno od onih jela koje se može beskrajno prilagođavati – u zavisnosti od raspoloženja, sadržaja frižidera, vremena koje imate na raspolaganju ili prilike za koju ih spremate.
Evo nekoliko proverenih verzija koje svaki ljubitelj domaće kuhinje treba da isproba:
Jogurt-uštipci
Ova verzija je idealna kada vam treba nešto „na brzinu“. Prave se od jogurta, brašna, praška za pecivo i jednog jajeta – bez potrebe za kvascem ili dugim čekanjem da testo nadođe.
Dovoljno je da sjedinite sastojke, ostavite ih da odmore dok se ulje zagreva, i već su spremni za prženje. Jogurt im daje blag ukus i meku teksturu.
Mogu se praviti u slatkoj varijanti sa dodatkom vanile i šećera, ili kao slani zalogaj sa sirom i začinima.
Slani uštipci sa sirom
View this post on Instagram
Ako želite bogatiji zalogaj, dodajte sir direktno u testo. Može se koristiti sitni sveži sir, feta, rendani trapist, ili čak kombinacija više vrsta sira.
Ljubitelji domaće pite sa sirom posebno će voleti ovu verziju, jer nosi sličan ukus, ali u bržoj i jednostavnijoj formi.
Sir se blago topi tokom prženja i daje sredini mekanu, gotovo kremastu teksturu. Ova verzija se često služi kao predjelo ili uz suhomesnate proizvode, a uz čašu jogurta postaje kompletan obrok.
Slatki uštipci sa džemom, orasima ili suvim voćem
Uštipci mogu biti i fantastičan desert. U testo možete umešati malo više šećera, vanilin šećer, cimet, rendanu koru limuna ili čak suvo grožđe.
Nakon prženja, pospite ih prah šećerom, prelijte medom ili ih služite uz džem od kajsije, šljiva ili višanja. Za dodatni sloj ukusa, pospite mlevenim orasima ili lešnicima.
Uštipci sa povrćem
@sta_cemo_za_rucakDobrodošli na kanal „Šta za ručak?“ Recept: Uštipci od tikvice Namirnice: 1 tikvica 2 jajeta 100g kiselog mleka 5 kašika brašna 5g praška za pecivo So Ulje za prženje #hrana #recepti #recept #kuhinja #testo #cooking #food #recipe
Za one koji žele uštipke sa dodatnom nutritivnom vrednošću, u testo se može umešati rendano ili sitno seckano povrće: tikvice, šargarepa, crvena paprika, luk ili čak blitva i spanać.
Ovakvi uštipci posebno dobro idu uz lagana jela – na primer, uz posne punjene tikvice ili jednostavnu salatu.
Povrće ne samo da obogaćuje ukus, već daje i vlagu i boju testu. Idealni su kao prilog uz lagana mesa ili za vegetarijanske obroke.
Najčešće greške i kako ih izbeći
U pripremi uštipaka, sitni propusti mogu dovesti do velikih razlika u teksturi i ukusu. Čak i iskusni kuvari ponekad pogreše – testo ispadne pretvrdo, uštipci upiju previše ulja ili jednostavno nemaju onaj domaći šmek.
Dobra vest je da su te greške lako ispravljive kada znate šta ih uzrokuje i kako da ih sprečite.
Ispravno pripremljeno testo je blago lepljivo, lako se zahvata kašikom i zadržava vazduh koji stvara one fine, mekane mehuriće unutar svakog uštipka.
Takođe, temperatura ulja mora biti pažljivo kontrolisana – ni previše niska, ni previše visoka – jer upravo od toga zavisi koliko će se masnoće upiti i da li će uštipci biti ravnomerno pečeni.
| Problem | Uzrok | Rešenje |
|---|---|---|
| Pretvrdi uštipci | Previše brašna | Zadržati lepljivost testa, ne dodavati više brašna nego što je propisano |
| Masni uštipci | Preniska temperatura ulja | Povećati temperaturu na 170–180°C i testirati pre prženja |
| Besukusan rezultat | Nedovoljno soli | Dodati pola kašičice više; so ističe ukus testa |
| Nepravilan oblik | Testo je previše gusto i tvrdo | Dodati malo mlake vode, po potrebi, da se dobije lakša tekstura |
| Spaljena spoljašnjost, a sirov centar | Previsoka temperatura ulja | Smanjiti jačinu ringle i kontrolisati temperaturu ulja tokom prženja |
Saveti:
- Uvek napravite jedan probni uštipak pre nego što ubacite celu turu. Tako proveravate ukus, temperaturu i gustinu testa.
- Vlažna ili nauljena kašika pomaže da se testo lakše odvoji i zadrži oblik.
- Ako niste sigurni u temperaturu ulja, bacite mali komadić testa – ako odmah zapeni i ispliva, ulje je spremno. Ako potone i ostane bledo, sačekajte još malo.
Put do savršenog uštipka

Za dobre uštipke ne treba mnogo – samo da se poštuje redosled. Prava količina brašna i tečnosti, aktivan kvasac, vreme da testo naraste i ulje koje nije ni hladno ni previše vrelo.
Nema velike filozofije, ali ima razlike kad se radi kako treba. Kad to uhvatite, svaki sledeći put ide lakše.
Zagrejte ulje, uzmite kašiku, i bacite prvu turu. Prijatno.