Pileći paprikaš kao iz vojvođanske kuhinje – recept sa knedlama

Miris pilećeg paprikaša lako podseti na kuvanu hranu iz kuće, na lonac koji lagano krčka i na sos koji ima dubok ukus paprike. U Vojvodini se paprikaš kuva bez žurbe, sa dovoljno luka i masti da meso ostane mekano, a sos gust.

Knedle dodaju puniji zalogaj i upiju svaku aromu iz lonca. U nastavku se nalazi jasno objašnjen recept, sa savetima koji prave razliku između prosečnog i sjajnog rezultata.

Pileći paprikaš sa knedlama u tanjiru na stolu

Pileći paprikaš sa knedlama

Šmek pilećeg paprikaša dolazi iz dugog krčkanja, pažljivog izbora sastojaka i ljubavi prema tradiciji.
Servirajte uz kupus salatu, parče hleba i ako imate malo domaćeg kajmaka.
Vreme Pripreme 25 minutes
Vreme Spremanja 1 hour
Porcije: 4 osobe
Obrok: Glavno jelo
Kuhinja: Srpska tradicionalna, Vojvođanska
Kalorije: 580

Sastojci
  

Za paprikaš
  • 1 kg pilećih bataka i karabataka
  • 2 veće glavice crnog luka sitno seckane
  • 2 čena belog luka sitno seckana
  • 2 kašike mlevene slatke paprike
  • 1 kašičica mlevene ljute paprike po želji
  • 2 sveže crvene paprike isečene na trake
  • 2 zrela paradajza na kockice
  • 1 kašika brašna
  • 1 list lovora
  • So i biber po ukusu
  • 1 l pilećeg bujona ili vode
  • 2-3 kašike masti ili ulja
Za knedle
  • 120 g brašna
  • 2 jajeta
  • 1 kašika masti ili ulja
  • 4 kašike hladne vode
  • Prstohvat soli

Oprema

  • Dublji lonac sa poklopcem
  • Daska za sečenje
  • Oštar nož
  • Drvena kašika
  • Mala činija za knedle
  • Kašika za oblikovanje knedli
  • Merna čaša

Method
 

  1. Priprema sastojaka
    Sitno iseckajte luk, beli luk, papriku i paradajz.
    Piletinu po potrebi očistite, posolite i ostavite sa strane.
  2. Dinstanje luka
    U dublji lonac stavite mast ili ulje i ugrejte na srednjoj vatri.
    Dodajte crni i beli luk i dinstajte polako, 10–15 minuta, dok ne postane staklast i mekan.
    Sitno iseckan luk se dinsta u šerpi
  3. Dodavanje mesa i začina
    Ubacite piletinu i zapecite sa svih strana, 2–3 minuta po strani.
    Smanjite vatru i dodajte mlevenu papriku. Mešajte pažljivo da paprika ne zagori.
    Umešajte brašno, pa odmah dodajte paradajz i svežu papriku.
    Meso, povrće i začini u šerpi izbliza
  4. Krčkanje
    Dodajte lovorov list, so, biber i nalijte bujon ili vodu da prekrije meso.
    Poklopite delimično i kuvajte 50–60 minuta na tihoj vatri.
    Povremeno skidajte penu, ali ne u potpunosti – ona daje gustinu.
  5. Priprema knedli
    Umutite jaja, mast, so i vodu.
    Postepeno dodajte brašno, dok smesa ne postane gusta i lepljiva.
    Kašiku umočite u vrelu vodu, pa zahvatajte knedle i spuštajte u ključajući paprikaš 10–15 minuta pre kraja kuvanja.
    Knedle su gotove kada isplivaju i dobiju meku strukturu.
    Osoba ubacuje kašikom formiranu knedlu u šerpu sa paprikašom

Video

Beleške

Saveti za uspeh

  • Dinstanje luka: Što duže, to bolje. On je osnova svakog paprikaša.
  • Mlevena paprika: Ne sme se pregrejati – gubi boju i postaje gorka.
  • Knedle: Balans smese je ključ – ni previše čvrsta, ni retka.
  • Brašno: Dodaje se kada su začini već u tiganju, nikako ranije.
  • Sos: Ako se ne lepi za kašiku, još nije gotov.

Mali trikovi iz vojvođanske kuhinje

U vojvođanskoj kuhinji postoje trikovi koji se retko pišu, ali mnogo znače.

Prstohvat šećera u sosu fino zaokruži kiselost paradajza, bez da ga zasladi. Duplo dinstanje luka – prvo lagano, pa kratko zapečeno – daje sosu dubinu i slatkastu aromu.

A kašika domaćeg ajvara, dodata pred kraj, pojačava boju i donosi bogat, slojevit ukus.

Varijacije paprikaša

U mnogim kućama paprikaš se kuva po prilici – nekad ima vremena za knedle, nekad se snađe drugačije.

Umesto knedli, često se u sos razbije nekoliko jaja – kuvaju se direktno u paprikašu, dok ne očvrsnu, a žumance upije sve arome. To je brz i ukusan dodatak.

Ako ste u žurbi, domaći rezanci su odlična zamena – samo pazite da sos bude gušći, jer se rezanci lakše razvodne u tanjem paprikašu.

Za one koji ne vole kožu na mesu, slobodno je skinite, ali računajte da će jelu faliti malo masnoće – zato produžite kuvanje još 10-ak minuta, da meso ostane mekano, a sos bogat.

Zaključak

@mrsalexm Fenomenalan pileći paprikaš sa knedlama po starom vojvodjanskom receptu.❤😍 Recept: -Luk izdinstati na masti ili ulju -Dodati piletinu -Staviti so, biber, malo aleve i sok od paradajza -Preliti vodom i ostaviti da se krčka pola sata, za to vreme pravimo knedle – Umutiti 2-3 jaja, posoliti, dodati mlaku vodu i postepeno dodavati brašno dok se ne dobije gustina sa snimka -Gotovu smesu za knedle dodavati kašiku po kašiku u paprikaš na slabijoj vatri -Kuvati još 15ak minuta dok sve ne bude gotovo -Poklopiti, skloniti sa vatre i ostaviti da odstoji još 10 minuta Prijatno! #goviral #brzoifino #ukusno #kuhinja #recept #kitchen #ajmokuhat #recipe #paprikas #meso #tasty #foryoupage #fyp #viralvideo #xzyabc #viral #tiktok #srbija #cooking ♬ In Love With You – BLVKSHP

Pileći paprikaš sa knedlama je jelo koje ne trpi brzinu ni površnost. Tu se vidi ko kuva sa merom, ko zna da sačeka da luk pusti slast, da paprika ne zagori, i da knedla ispliva taman kad treba.

Uz ovako bogat sos, kao odličan prilog mogu da posluže i zapečeni krompiri sa sirom – hrskavi spolja, mekani iznutra, lepo upijaju sos i zaokružuju obrok.

Nije to ručak za svaki dan, ali kad se spremi kako treba, ostavi utisak koji se ne zaboravlja lako. Na kraju, kad se tanjir obriše hlebom i ostane samo miris u kući, znaš da si skuvao nešto vredno.