Najbolji recept za posne punjene tikvice sa pirinčem i povrćem

Posna jela često umeju da prijatno iznenade, pa čak i one koji misle da bez mesa nema pravog uživanja za stolom. Tikvice punjene pirinčem i povrćem odličan su primer – deluju jednostavno, a zapravo nude bogat i pun ukus.

Sočnost povrća, blagost tikvica i miris začina stapaju se u sklad koji osvaja i oko i nepce. To je jelo koje se bez problema može meriti sa znatno složenijim receptima.

U nastavku ćete pronaći recept, ali i praktične savete koji pomažu da svaka porcija punjenih tikvica ispadne jednako ukusna i lepo servirana.

Zašto su tikvice savršene za punjenje?

Tikvice punjene pirinčem i povrćen na stolu u nizu
Lako se izvadi sredina, a kora ostaje čvrsta pri pečenju

Tikvice spadaju u povrće koje daje mnogo prostora za igru u kuhinji. Blagog su ukusa i lako prihvataju arome začina i povrća sa kojima se kombinuju.

Njihova struktura pogodna je za punjenje – sredina se lako vadi, a kora ostaje dovoljno čvrsta da izdrži pečenje.

Velika prednost je dostupnost: skoro tokom cele godine mogu da se nađu na pijacama i u marketima, a u sezoni su najsočnije i najpovoljnije.

Osim toga, tikvice su niskokalorične, bogate vlaknima, kalijumom i vitaminom C, što ih čini laganim, a hranljivim izborom. Kada se napune pirinčem i povrćem, dobijate jelo koje je i zasitno i lako za varenje – idealno za posne dane, ali i za one trenutke kada želite zdrav ručak bez mesa.

Tri polovine tikvica punjene pirinčem i šarenim povrćem, poslužene na tanjiru

Posne punjene tikvice sa pirinčem i povrćem

Posne punjene tikvice sa pirinčem i povrćem savršen su primer kako jednostavna jela mogu postati prava gozba, čak i bez mesa.
Servirajte ih uz svežu salatu od paradajza, krišku domaćeg hleba ili kao glavno jelo u više obroka.
Vreme Pripreme 20 minutes
Vreme Spremanja 40 minutes
Porcije: 4
Obrok: Glavno jelo
Kuhinja: Balkanska, Vegetarijanska
Kalorije: 140

Sastojci
  

  • 6 srednjih tikvica čvrstih, ujednačene veličine
  • 150 g pirinča dugo ili okruglo zrno
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 crvena paprika
  • 1 manja tikvica za fil
  • 2 paradajza oljuštena, sitno seckana
  • 2 čena belog luka
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • So i biber po ukusu
  • Svež peršun ili mirođija za dekoraciju

Oprema

  • Dublja vatrostalna posuda ili pleh
  • Daska za sečenje i oštri nož
  • Tiganj za dinstanje
  • Kašika za vađenje sredine tikvica
  • Šerpa opciono, ako kuvate kinou

Method
 

  1. Priprema tikvica
    Operite tikvice, odsecite im peteljke i pažljivo izdubite sredinu kašičicom.
    Ostavite zidove debljine oko 0.5 cm.
    Izdubljenu sredinu sitno naseckajte – koristićete je u filu.
    Po želji, tikvice prelijte posoljenom vodom, ostavite 10 minuta pa isperite da izvučete eventualnu gorčinu.
    Osoba guli tikvicu
  2. Priprema fila
    U tiganj sipajte maslinovo ulje i zagrejte ga.
    Dodajte sitno seckan crni luk i pržite dok ne postane staklast.
    Ubacite šargarepu i papriku, isečene na kockice.
    Dodajte naseckanu sredinu tikvica, oljušten paradajz i beli luk.
    Začinite solju, biberom i mlevenom paprikom.
    Kada povrće omekša, dodajte pirinač i dinstajte još nekoliko minuta.
    Dodajte pola čaše vode i kuvajte dok pirinač ne nabubri, ali ostane polusirov.
    Na kraju, umešajte seckani peršun ili mirođiju.
    Osoba secka šargarepu u tiganj sa povrćem
  3. Punjenje i slaganje
    Napunite tikvice pripremljenim filom, bez pritiskanja.
    Poređajte ih uspravno u dublju vatrostalnu posudu.
    Između njih sipajte malo seckanog paradajza.
    Osoba puni tikvicu filom od povrća i pirinča
  4. Pečenje
    Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C oko 40 minuta.
    Povremeno prelijte tikvice sopstvenim sokom iz posude.
    Za zapečenu koricu, pojačajte temperaturu na 200°C poslednjih 10 minuta.
    Osoba stavlja posudu sa posnim punjenim tikvicama u rernu
  5. Serviranje
    Služite toplo, posuto svežom mirođijom ili peršunom.
    Sjajan dodatak su hleb i salata od paradajza ili krastavca.
    Posne punjene tikvice u posudi na stolu

Video

Beleške

Saveti za kuvanje

  • Za rastresitiji fil: koristite dugozrni pirinač.
  • Za kremastiji rezultat: upotrebite okrugli pirinač.
  • Zamrzavanje: Tikvice možete zamrznuti sirove i peći direktno iz zamrzivača.
  • Dodaci: Kinoa, pečurke ili paradajz sos daju drugačiji karakter jelu.
  • Vatrostalna posuda: Idealna je za zadržavanje svih sokova i ravnomerno pečenje.

Varijacije recepta

Punjene tikvice sa pirinčem i povrćem servirane na tanjiru
Seckane pečurke dodaju sočnost i jači, skoro mesnat ukus

Sa kinoom umesto pirinča

Ako želite hranljiviju verziju, pirinač možete zameniti kinoom. Ona je bogata biljnim proteinima i mineralima, a daje blago orašast ukus.

Najbolje je da je skuvate do pola pre nego što je umešate u povrće, jer će se tokom pečenja u rerni skuvati do kraja. Na ovaj način punjene tikvice dobijaju još jaču nutritivnu vrednost, a jelo postaje pogodno i za one koji traže bezglutensku opciju.

Sa pečurkama

Dodavanje seckanih šampinjona ili bukovača unosi dodatnu sočnost i dublji ukus koji podseća na meso. Pečurke pustite da se proprže dok ne ispari višak tečnosti, pa ih tek onda dodajte u fil.

Ova varijanta je odlična za one koji vole izraženiji, zemljasti ton u jelima.

Sa paradajz sosom

Ako želite bogatiji i puniji ukus, preko složenih tikvica pre pečenja prelijte domaći paradajz sos. Možete ga pripremiti od svežeg paradajza ili iz konzerve, uz dodatak belog luka i malo origana.

Sos će dati punjenju aromatičnost, a samim tikvicama sočnost. Uz ovu verziju najbolje ide kriška domaćeg hleba, jer je sos idealan za umakanje.

Praktični saveti iz kuhinje

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Posnajela.rs (@posnajela)

Izbor vrste pirinča menja ceo utisak jela. Ako volite da zrna ostanu rastresita i jasna u filu, posegnite za dugozrnim pirinčem. Za punjenje koje ima kremastiju teksturu i vezuje povrće u celinu, bolji je okrugli pirinač, jer oslobađa više skroba tokom kuvanja.

Najbolje je koristiti dublju vatrostalnu posudu ili šerpu za rernu. Tako se sokovi koji se oslobađaju tokom pečenja zadržavaju oko tikvica i sprečavaju da se fil osuši.

Ako pravite veću količinu, posudu prekrijte papirom za pečenje ili poklopcem u prvoj polovini pečenja, a zatim otkrijte da bi se formirala fina korica.

Na kraju serviranja dovoljno je posuti jelo sitno seckanim peršunom, mirođijom ili čak svežim bosiljkom.

Punjenje možete pripremiti unapred i zamrznuti sirove napunjene tikvice. Kada zatreba, samo ih poređajte u posudu i pecite direktno iz zamrzivača, bez odmrzavanja.

Potrebno je dodati još 10–15 minuta pečenja. Na ovaj način uvek imate spreman obrok za dane kada nemate vremena da kuvate od početka.

Kada su posne punjene tikvice odličan izbor?

  • U vreme posta – zasite i bez mesa, lagane za pripremu, a dovoljno bogate da ne deluju skromno.
  • Na slavskim trpezama – lepo izgledaju, lako se kombinuju sa drugim jelima.
  • U letnjim mesecima – tada su najsočnije i najpovoljnije; osvežavaju u kombinaciji sa paradajzom, paprikom i mirođijom.
  • Kao lagana večera – uz sezonsku salatu i hleb pružaju sitost, odlične posle napornog dana.

Probajte već danas

@fitness.bliznakinje Pričamo u ime životinja. Onih koji nemaju, nažalost, pravo glasa. 🍆 Punjene tikvice sa integralnim pirinčem, pečurkama i domaćim humusom 🍚 Evo šta smo koristile za ovaj predivan, zdrav i pun energije ručak: • 6 većih tikvica – operemo ih, prepolovimo po dužini i pažljivo izvadimo unutrašnjost tako da ostane dovoljno mesta za nadev. • 500 g integralnog pirinča – operemo i skuvamo u vodi. • Povrće za nadev: • 4 veće šargarepe – očistimo i sitno naseckamo, pa prodinstamo • 2 crna luka – sitno iseckana • Beli luk – po ukusu • Pečurke – iseckane Kada se pirinač skuva, dodajemo povrće i pečurke i sve lepo promešamo. Tikvice koje smo oprale i izdubile, svaku premažemo domaćim humusom (namaz od lebleblja). U tako pripremljene tikvice punimo nadev od pirinča, pečuraka i povrća. I preko njih stavimo sitno iseckan tofu i kokosov sir za puniji ukus. Pečemo u rerni na 200°C oko 1 sat. Nakon pečenja, ručak je spreman! Napomena: Mi smo pravile domaći humus – ukoliko želite, možemo snimiti i taj recept, jer je jednostavan i sjajan za kombinovanje sa punjenim tikvicama. #veganforanimals #punjenetikvice #zdravoslano ♬ growth – Gede Yudis

Posne punjene tikvice sa pirinčem i povrćem pokazuju da kuhinja ne mora da bude komplikovana da bi donela zadovoljstvo. U njima se spajaju laganost tikvica, hranljivost pirinča i bogatstvo povrća, pa svaki zalogaj ima svoju punoću.

Priprema je jednostavna, a rezultat jelo koje se jede sa uživanjem i koje se lako uklapa i u svakodnevni meni i u svečan sto. Ako volite ovakva jela, sigurno će Vam prijati i posni pasulj
koji jednako lepo pokazuje koliko skromne namirnice mogu da budu bogate ukusom.

Ako tražite recept koji je zdrav, ukusan i zahvalan za svaku priliku, punjene tikvice su izbor koji se isplati. Možda baš one postanu stalni deo Vaše kuhinje, jer nude balans između praktičnosti i pravog uživanja u hrani.