Kako napraviti gomboce da testo bude savršeno mekano?

Gomboce, poznate i kao knedle sa šljivama, omiljeni su tradicionalni desert širom Balkana.

Pripremaju se od krompirovog testa, pune slatkim šljivama i uvaljane u prezle propržene na maslacu.

Mekane, mirisne i bogate ukusom, idealne su za zimske dane, ali i kao poslastica tokom cele godine. Poslužite ih tople, posute šećerom i cimetom.

Recept

Knedle sa šljivama od krompirovog testa, punjene, uvaljane u prezle, savršene za topli desert.

Vreme Pripreme 1 hour
Porcije: 6
Kalorije: 402

Sastojci
  

  • 600 g krompira oko 3 velika
  • 200 g brašna po potrebi još malo za radnu površinu
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli
  • 12 manjih šljiva opranih i očišćenih od koštica
  • 3 kašike kristal šećera
  • 100 g prezli
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašike putera ili margarina

Method
 

  1. Skuvajte krompir i izgnječite dok je još topao, pa ostavite da se ohladi.
    Skuvajte krompir za testo za gomboce
  2. U ohlađeni krompir dodajte jaje, so i postepeno dodajte brašno dok ne dobijete mekano, neljepljivo testo.
    U izgnječen krompir dodajte jaja i brašno i napravite testo
  3. Uzimajte deo testa, rastanjite ga rukama u oblik kruga i na sredinu stavite šljivu. Umotajte dobro šljivu u testo vodeći računa da je obložena sa svih strana testom.
    Stavite šljivu na sredinu testa i uvaljajte u oblik loptice
  4. U velikoj šerpi zakuvajte vodu sa malo soli. Kada provri, spuštajte knedle pažljivo i kuvajte ih dok ne isplivaju na površinu, još oko 2–3 minuta.
    Knedle ubacite u šerpu u kojoj je proključala voda
  5. U tiganju rastopite puter, dodajte prezle i pržite ih dok ne dobiju zlatnu boju. Dodajte šećer i promešajte.
    Propržite prezle u tiganju na malo putera
  6. Kuvane knedle izvadite rešetkastom kašikom, ocedite i uvaljajte u pripremljene prezle.
    Kuvane knedle izvadite i uvaljajte u prezle

Video

Kako da gomboce ne budu tvrde

Postizanje savršeno mekane strukture gomboca zavisi od nekoliko faktora. Prvo, treba pravilno rukovati s testom.

Količina brašna direktno utiče na čvrstoću, pa se preporučuje korišćenje 50-60% težine krompira u brašnu.

Dodavanje prstohvata soli poboljšava ukus i naglašava arome voća.

U nekim slučajevima, domaćice dodaju jestivi skrob ili gustin kao alternativu brašnu, što može značajno doprineti teksturi.

Sve ove tajne doprinose tome kako da gomboce ne budu tvrde i zadrže svoju mekoću.

Ukoliko Vam se dopao ovaj recept, u sledećem linku ostavljam Vam recept i za brzu posnu picu.