Musaka sa krompirom i tikvicama je ručak koji se sprema polako. Slojevi se lepo seku, tanjir izgleda uredno, a ukus ostaje pun i topao.
Ne treba ništa specijalno od opreme. Dobra tepsija, rerna koja drži temperaturu i malo reda u pripremi sasvim su dovoljni.
Krompir da čvrstinu, tikvica unese laganu sočnost, a sos i bešamel sve povežu u jednu finu celinu. Kada tepsija izađe iz rerne i zamiriše, shvati se da je upravo ovakvo jelo idealno za brzi, porodični ručak u sred nedelje.

Musaka sa krompirom i tikvicama
Sastojci
Oprema
Method
- Priprema povrćaIseći krompir i tikvice na kolutove debljine 3 mm.Pleh obložiti papirom za pečenje, složiti kriške, premazati ih uljem i blago posoliti.Peći na 220 °C oko 15–20 minuta da otpuste vlagu i blago omekšaju.

- Pravljenje sosa od mesaSitno iseckan luk propržiti na ulju dok ne omekša.Dodati mleveno meso, propržiti do zlatno-smeđe boje.Deglazirati vinom, dodati paradajz, začine i krčkati 20–30 minuta dok se sos ne zgusne.

- BešamelU šerpi istopiti maslac, dodati brašno i kratko propržiti.Postepeno dodavati mleko uz stalno mešanje do guste i kremaste teksture.Ukloniti s vatre, dodati parmezan, muškatni orah i kada se prohladi, umešati jaje.

- SlaganjeU tepsiju sipati tanak sloj bešamela ili sosa.Složiti red krompira, meso, red tikvica. Ponavljati slojeve do vrha, završiti sa slojem bešamela.Peći u rerni na 190 °C oko 35–45 minuta dok površina ne porumeni.

- Odmor i serviranjeIzvaditi iz rerne i ostaviti 15 minuta da se stabilizuje.Seći na uredne porcije i servirati uz salatu i jogurt.

Video
Beleške
Saveti za kuvanje
- Predpečenje povrća je ključno da izbegnete vodnjikavu sredinu.
- Gušći bešamel sa jajetom daje uredan presek i stabilne slojeve.
- Redukcija mesnog sosa donosi dubinu ukusa i čuva strukturu.
- Ostavite musaku da odmori pre sečenja – ovo je ključna faza.
Ideje za promenu ukusa
@_mafili__ Musaka sa tikvicama 😋🌸 #fyp #momsoftiktok #kuvanje #tikvice ♬ Italian Food – Kley Kley
Bez mesa
Ako izbegavate meso, umesto njega ubacite sloj pečenih paprika. One daju lepu slatkastu aromu i dobro popunjavaju srednji deo tepsije.
Paradajz skuvajte duže sa lukom i belim lukom, dok se ne pretvori u gust sos. Gustina je ključ, jer suvišne tečnosti prave haos u preseku.
Bešamel i malo sira i dalje drže formu, pa porcija ne klizi. Takva varijanta je bogata ukusom i vizuelno vrlo uredna.
Više povrća
Ako volite povrće u bogatijoj ulozi, ubacite praziluk isečen na kolutiće. Kratko ga blanširajte u vreloj vodi, tek da omekša, pa složite između tikvica i mesa.
Šampinjoni su odličan dodatak, ali ih pre toga ispecite na suvom tiganju, bez ranog soljenja. Tako puštaju manje vode i razvijaju lepiju aromu i boju.
Kada povrće prvo odradite u tiganju ili rerni, slojevi ostaju čvrsti, a ukus se produbi bez rizika da musaka postane vodnjikava.
Primer menija za kompletan ručak

Pored musake je idealno ubaciti sezonsku salatu sa mladim lukom i paradajzom ili jednostavnu zelenu salatu sa malo vinskog sirćeta i prstohvatom soli.
Uz porciju može da ide čaša jogurta ili kiselog mleka. Hladan gutljaj lepo smiri toplinu sosa i bešamela, pa tanjir deluje uravnoteženo.
Ako spremate obrok unapred, ostavite salatu da stoji u frižideru, ali pre serviranja je izvadite desetak minuta da ne bude ledena.
Za desert birajte nešto jednostavno. Kompot od breskve daje slatkoću bez težine, a štrudla sa makom brzo se služi i ne zahteva dodatnu pripremu.
Ako pravite kompot kod kuće, dodajte malo limuna da ukus ostane čist i osvežavajući.
Najčešća pitanja
Zaključak
View this post on Instagram
Musaka sa krompirom i tikvicama je siguran izbor za porodični ručak. Važno je da povrće ne pusti previše vode, da se sos od mesa lepo ukuva i da bešamel bude gušći.
Ako tražite nešto laganije, vredi probati i recept za posne punjene tikvice sa pirinčem i povrćem.
Kada tepsija kratko odmori, porcije se seku čisto i lepo izgledaju na tanjiru. Jedna tepsija često ostane i za sutra, a miris u kući odmah najavi dobar obrok.