Musaka sa krompirom i tikvicama za brz i ukusan porodični ručak

Musaka sa krompirom i tikvicama je ručak koji se sprema polako. Slojevi se lepo seku, tanjir izgleda uredno, a ukus ostaje pun i topao.

Ne treba ništa specijalno od opreme. Dobra tepsija, rerna koja drži temperaturu i malo reda u pripremi sasvim su dovoljni.

Krompir da čvrstinu, tikvica unese laganu sočnost, a sos i bešamel sve povežu u jednu finu celinu. Kada tepsija izađe iz rerne i zamiriše, shvati se da je upravo ovakvo jelo idealno za brzi, porodični ručak u sred nedelje.

Musaka sa krompirom i tikvicama

Musaka sa krompirom i tikvicama je jelo koje donosi balans – između laganog i zasitnog, jednostavnog i ukusnog. Poslužite je uz jogurt ili sezonsku salatu za kompletan obrok.
Vreme Pripreme 25 minutes
Vreme Spremanja 45 minutes
Porcije: 6 porcija
Obrok: Glavno jelo
Kuhinja: Balkanska
Kalorije: 465

Sastojci
  

Povrće i meso
  • 900 g krompir a
  • 700 g tikvica
  • 600 g mlevenog mesa juneće ili mešano
  • 1 veća glavica luka
  • 400 ml pasirani paradajz
  • 3 kašike maslinovo/suncokretovo ulje
  • 70 ml belo vino opciono
  • So i biber po ukusu
  • 1 kašičica origana
  • Prstohvat cimeta
Bešamel
  • 60 g maslaca
  • 60 g pšeničnog brašna
  • 700 ml mleka
  • 40 g parmezana
  • 1 jaje
  • muškatni orah prstohvat

Oprema

  • Tepsija 30×20 cm ili slična vatrostalna posuda
  • Rerna
  • Tiganj
  • Šerpa za bešamel
  • Papir za pečenje
  • Nož, daska i špatula
  • Termometar za hranu opciono

Method
 

  1. Priprema povrća
    Iseći krompir i tikvice na kolutove debljine 3 mm.
    Pleh obložiti papirom za pečenje, složiti kriške, premazati ih uljem i blago posoliti.
    Peći na 220 °C oko 15–20 minuta da otpuste vlagu i blago omekšaju.
  2. Pravljenje sosa od mesa
    Sitno iseckan luk propržiti na ulju dok ne omekša.
    Dodati mleveno meso, propržiti do zlatno-smeđe boje.
    Deglazirati vinom, dodati paradajz, začine i krčkati 20–30 minuta dok se sos ne zgusne.
    Luk i mleveno meso u tiganju
  3. Bešamel
    U šerpi istopiti maslac, dodati brašno i kratko propržiti.
    Postepeno dodavati mleko uz stalno mešanje do guste i kremaste teksture.
    Ukloniti s vatre, dodati parmezan, muškatni orah i kada se prohladi, umešati jaje.
  4. Slaganje
    U tepsiju sipati tanak sloj bešamela ili sosa.
    Složiti red krompira, meso, red tikvica. Ponavljati slojeve do vrha, završiti sa slojem bešamela.
    Peći u rerni na 190 °C oko 35–45 minuta dok površina ne porumeni.
    Složena musaka u okruglom plehu
  5. Odmor i serviranje
    Izvaditi iz rerne i ostaviti 15 minuta da se stabilizuje.
    Seći na uredne porcije i servirati uz salatu i jogurt.
    Servirana musaka sa krompirom i tikvicama u tanjiru na stolu

Video

Beleške

Saveti za kuvanje

  • Predpečenje povrća je ključno da izbegnete vodnjikavu sredinu.
  • Gušći bešamel sa jajetom daje uredan presek i stabilne slojeve.
  • Redukcija mesnog sosa donosi dubinu ukusa i čuva strukturu.
  • Ostavite musaku da odmori pre sečenja – ovo je ključna faza.

Ideje za promenu ukusa

Bez mesa

Ako izbegavate meso, umesto njega ubacite sloj pečenih paprika. One daju lepu slatkastu aromu i dobro popunjavaju srednji deo tepsije.

Paradajz skuvajte duže sa lukom i belim lukom, dok se ne pretvori u gust sos. Gustina je ključ, jer suvišne tečnosti prave haos u preseku.

Bešamel i malo sira i dalje drže formu, pa porcija ne klizi. Takva varijanta je bogata ukusom i vizuelno vrlo uredna.

Više povrća

Ako volite povrće u bogatijoj ulozi, ubacite praziluk isečen na kolutiće. Kratko ga blanširajte u vreloj vodi, tek da omekša, pa složite između tikvica i mesa.

Šampinjoni su odličan dodatak, ali ih pre toga ispecite na suvom tiganju, bez ranog soljenja. Tako puštaju manje vode i razvijaju lepiju aromu i boju.

Kada povrće prvo odradite u tiganju ili rerni, slojevi ostaju čvrsti, a ukus se produbi bez rizika da musaka postane vodnjikava.

Primer menija za kompletan ručak

Musaka sa krompirom i tikvicama servirana na tanjiru uz salatu
Lagane, kiselkaste salate i jednostavan desert najbolje prate musaku

Pored musake je idealno ubaciti sezonsku salatu sa mladim lukom i paradajzom ili jednostavnu zelenu salatu sa malo vinskog sirćeta i prstohvatom soli.

Uz porciju može da ide čaša jogurta ili kiselog mleka. Hladan gutljaj lepo smiri toplinu sosa i bešamela, pa tanjir deluje uravnoteženo.

Ako spremate obrok unapred, ostavite salatu da stoji u frižideru, ali pre serviranja je izvadite desetak minuta da ne bude ledena.

Za desert birajte nešto jednostavno. Kompot od breskve daje slatkoću bez težine, a štrudla sa makom brzo se služi i ne zahteva dodatnu pripremu.

Ako pravite kompot kod kuće, dodajte malo limuna da ukus ostane čist i osvežavajući.

Najčešća pitanja

Zašto tikvica pušta mnogo vode?
Zbog visokog sadržaja vlage i meke strukture. Rešenje je predpečenje, umereno soljenje i pažnja pri debljini kolutova.
Da li je cimet neophodan u mesu?
Prstohvat cimeta samo da blagu, toplu notu u mesu. Ako ga preskočite, origano i paradajz i dalje lepo nose ukus.
Kako bezbedno podgrejati sutradan?
Najbolje je podgrejati u poklopljenoj posudi u rerni na 160 do 170 °C, dok se ne ugreje do sredine. U mikrotalasnoj ide na kratke intervale sa pauzama, da se toplota ravnomerno rasporedi.
Može li krompir da se zameni?
Patlidžan ili dodatne tikvice funkcionišu uz isto pravilo o predpečenju. Odnos skroba i vlage treba da ostane pod kontrolom.

Zaključak

 

View this post on Instagram

 

A post shared by vesnin andjeo (@vesnin_andjeo)

Musaka sa krompirom i tikvicama je siguran izbor za porodični ručak. Važno je da povrće ne pusti previše vode, da se sos od mesa lepo ukuva i da bešamel bude gušći.

Ako tražite nešto laganije, vredi probati i recept za posne punjene tikvice sa pirinčem i povrćem.

Kada tepsija kratko odmori, porcije se seku čisto i lepo izgledaju na tanjiru. Jedna tepsija često ostane i za sutra, a miris u kući odmah najavi dobar obrok.