Domaći hleb sa semenkama – zdrav recept koji možete praviti svakog dana

Domaći hleb sa semenkama spaja ono najvažnije – hranljivost i dobar ukus.

Dovoljno je malo vremena i par osnovnih sastojaka da dobijete veknu sa hrskavom koricom i mekanom sredinom, obogaćenu susamom, suncokretom, lanom ili bundevom.

Takav hleb nije samo dopuna obroku, već deo stola koji se pamti, bilo da ga poslužite uz sir, supu ili domaći namaz.

Zašto praviti hleb kod kuće?

Osoba mesi testo za domaći hleb sa semenkama na stolu u kihinji
Možete ispeći blag hleb ili onaj jačeg, orašastog ukusa

Kupovni hleb često sadrži aditive i pojačivače svežine, pa retko može da pruži onaj pravi, čist ukus. Kada ga pravite kod kuće, sve je u Vašim rukama – od izbora brašna do kombinacije semenki i začina.

Možete napraviti mekši i neutralan hleb, ili onaj sa punijim, orašastim notama. Nekome više prija integralno brašno, neko ubaci heljdino, a neko voli klasičnu mešavinu. Svaka vekna tako postaje prilagođena baš Vašem stolu i ukusu.

Najčešće semenke za hleb

Semenke u hlebu nisu samo dekoracija, već sastojak koji menja i ukus i teksturu, a usput donosi i vredne hranljive materije. Svaka vrsta ima svoju ulogu:

  • Suncokret – mek i pun ulja, daje blagu slast i sočnost
  • Lan – sitan, ali snažan izvor vlakana; najbolje ga je nakvasiti pre dodavanja kako testo ne bi ostalo suvo.
  • Susam – poznat svima, posebno miriše kada se zapeče.
  • Bundeva – krupne semenke koje hrskaju pod zubom i daju orašasti ton.
  • Chia – upija tečnost i vezuje testo, pa vekna postaje elastičnija.
  • Mak – sitan, aromatičan i dekorativan, daje posebnu notu i vizuelni kontrast.

Recept za hleb sa semenkama

Domaći hleb sa semenkama

Domaći hleb sa semenkama spaja ono najvažnije – hranljivost i izuzetan ukus.
Hrskava korica, meka sredina i semenke poput suncokreta, lana, susama i bundeve čine ga savršenim dodatkom svakom obroku.
Vreme Pripreme 15 minutes
Vreme Spremanja 40 minutes
Porcije: 12 kriški
Obrok: Doručak, Prilog
Kuhinja: Balkanska, Domaća
Kalorije: 145

Sastojci
  

  • 400 g pšenično belo brašno
  • 200 g integralno brašno
  • 1 kesica suvi kvasac
  • 350 ml voda (mlaka)
  • 2 kašike maslinovo ulje
  • 1.5 kašičica so
  • 1 kašičica šećer
  • 3 kašike suncokretove semenke
  • 2 kašike lanene semenke
  • 2 kašike susam
  • 2 kašike bundeva semenke

Oprema

  • Velika posuda za mešanje (ili šerpa)
  • Kašika ili drvena varjača za mešanje
  • Pleh za pečenje (ili kalup za hleb)
  • Krpa ili plastična folija za prekrivanje
  • Rešetka za hlađenje (može i obična daska)

Method
 

  1. Priprema testa
    U velikoj posudi pomešajte belo i integralno brašno, suvi kvasac, šećer i so.
    Dodajte mlaku vodu i maslinovo ulje, pa zamesite mekano i elastično testo.
    Osoba u providnu staklenu činiju sipa brašno iz papirne kese
  2. Dodavanje semenki
    Umešajte većinu pripremljenih semenki u testo, a ostatak ostavite za posipanje kasnije.
    U činiji se nalaze brašno i razne semenke - lan, suncokret i bundeva
  3. Dizanje testa
    Pokrijte posudu krpom i ostavite testo da naraste na toplom mestu oko 60 minuta, dok se ne udvostruči.
  4. Oblikovanje i pečenje
    Prebacite testo u podmazan pleh, oblikujte veknu, poprskajte vodom i pospite preostalim semenkama.
    Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 35-40 minuta.
  5. Hlađenje pre sečenja
    Nakon pečenja, izvadite hleb i ostavite ga da se hladi najmanje 15 minuta na rešetki pre nego što ga isečete.
    Ispečeni hleb sa semenkama na stolu

Video

Beleške

Saveti za kuvanje

  • Prosejte brašno za laganiju i ujednačeniju teksturu.
  • Dodajte vodu postepeno kako biste dobili savršeno mekano, ali ne previše lepljivo testo.
  • Potopite lanene semenke u malo vode pre dodavanja kako ne bi izvlačile vlagu iz testa.
  • Poprskajte veknu vodom pre pečenja za hrskaviju koricu.
  • Hladite hleb na rešetki da para ravnomerno izađe i hleb ne omekša odozdo.

Varijacije na temu

Hleb sa semenkama se lako menja prema raspoloženju i onome što imate pri ruci. Sitne izmene u receptu potpuno menjaju ukus i teksturu:

  • Sa jogurtom – ako deo vode zamenite jogurtom, dobićete mekšu i vazdušastiju veknu.
  • Sa ražanim brašnom – ražano brašno daje puniji, zemljani ukus i tamniju boju.
  • Sa orasima – šaka seckanih oraha (oko 50 g) unosi mirisnu aromu i hrskav zalogaj.
  • Bez kvasca – kada nemate vremena za čekanje, možete umesiti brzo testo sa jogurtom i praškom za pecivo.

Na ovaj način hleb postaje više od osnovne namirnice – pretvara se u pecivo koje svaki put može da izgleda i miriše drugačije.

Kada hleb ispadne „težak“

Dešava se da hleb nakon pečenja bude teže strukture i bez vazdušnih rupa. Najčešći krivci su:

  • Prekratko vreme narastanja testa
  • Dodavanje suviše brašna tokom mešenja
  • Previše jaka toplota na početku pečenja
Rešenje je jednostavno: ostavite testo da narasta dovoljno dugo, dodajte brašno samo koliko je potrebno da ne lepi pod rukom i pecite u rerni koja je dobro zagrejana, ali ne prejaka. Tako će vekna dobiti laganu, prozračnu strukturu i koricu kakvu priželjkujete.

Kako čuvati domaći hleb?

Hleb sa semenkama na drvenoj dasci na stolu
Najbolje ga je čuvati u platnenoj vrećici, jer u najlonu izgubi hrskavu koricu

Domaći hleb nema aditive, pa brže gubi svežinu od kupovnog. Ipak, postoji nekoliko jednostavnih načina da ostane ukusan duže.

Najbolje je čuvati ga u platnenoj vrećici, jer u najlonu omekša i gubi koricu. Ako znate da nećete pojesti celu veknu, isecite deo i stavite u zamrzivač – kasnije će biti kao svež čim ga kratko podgrejete.

A kada hleb počne da gubi hrskavost, dovoljno je par minuta u rerni ili tosteru da ponovo zamiriše i dobije onu pravu, toplu teksturu.

Predlog za serviranje

Hleb sa semenkama lako se uklapa uz razna jela i ukuse. Evo nekoliko predloga kako da ga poslužite:

  • Uz krem sir i svež paradajz, za lagani doručak
  • Kao pratnja uz toplu supu od povrća
  • Sa maslinama i maslinovim uljem, idealno kao predjelo
  • Uz domaći džem i malo maslaca, za sladak završetak obroka

Probajte već danas

@food_inspiratioon 🍞 dan 69/100 100 dana 100 zdravijih recepata hleb sa semenkama 😍 ovaj ukus i miriiiis, morate probati! 🥹 još uvek ne smem da se upuštam u sourdough avanturu, ovo je moj maksimum sastojci: • 2 kašičice instant kvasca • 200 ml mleka (mlakog) • 200 ml vode (mlake) • 2 kašičice šećera • 1 kašičica soli • 200 g integralnog pšeničnog brašna • 100 g belog brašna • 50 g speltinog brašna • 85 g suncokretovih semenki • 40 g lanenih semenki • 50 g ovsenih pahuljica (sitnih) • 2 kašike maslinovog ulja U velikoj posudi pomešati sva brašna, ovsene pahuljice, semenke, instant kvasac, so i šećer Dodati mlako mleko, mlaku vodu i ulje. Mešati dok se sve ne poveže u testo i onda 8- 10 minuta ručno ili mikserom dok ne postane glatko i elastično. Pokriti posudu i ostaviti testo na toplom 1 sat, dok se ne udvostruči. Premesiti testo ii prebaciti ga u podmazan kalup. Pokriti i ostaviti da naraste još 45-60 minuta. Peći na 200 stepeni oko 35-40 minuta. Izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi na rešetki pre sečenja. ja sam isekla na kriške i spakovala u jesice za zamrzivač ii samo kad mi se bude jeo, staviću ga u airfryer 🥰 prijatnoo ☺️ #100dana100zdravijihrecepata #zdravirecepti #zdravhleb #hlebsasemenkama #integralnihleb #easyrecipe #homemadebread #healthyrecipes #zdravahrana #idejazadorucak #idejazarucak #domacihleb #creatorsearchinsights ♬ the bakery – Ophelia Wilde

Ovaj hleb nije nikakva tajna ni velika veština, već jednostavan recept koji svako može da savlada. Potrebno je samo malo vremena i volje da zamesite testo, pustite ga da naraste i uživate u mirisu koji se širi kuhinjom.

Svaka vekna donosi zadovoljstvo koje kupovni hleb ne može da zameni osećaj da ste svojim rukama napravili nešto što okuplja porodicu za stolom.

Ako volite ovakve recepte, svidеće vam se i domaće lepinje bez jaja i mleka – jednako jednostavne, a praktične za svaki obrok.

Zato odvojte popodne, zagrejte rernu i ispecite sopstveni hleb sa semenkama. Videćete da vredi.