Domaći hleb sa semenkama spaja ono najvažnije – hranljivost i dobar ukus.
Dovoljno je malo vremena i par osnovnih sastojaka da dobijete veknu sa hrskavom koricom i mekanom sredinom, obogaćenu susamom, suncokretom, lanom ili bundevom.
Takav hleb nije samo dopuna obroku, već deo stola koji se pamti, bilo da ga poslužite uz sir, supu ili domaći namaz.
Zašto praviti hleb kod kuće?

Kupovni hleb često sadrži aditive i pojačivače svežine, pa retko može da pruži onaj pravi, čist ukus. Kada ga pravite kod kuće, sve je u Vašim rukama – od izbora brašna do kombinacije semenki i začina.
Možete napraviti mekši i neutralan hleb, ili onaj sa punijim, orašastim notama. Nekome više prija integralno brašno, neko ubaci heljdino, a neko voli klasičnu mešavinu. Svaka vekna tako postaje prilagođena baš Vašem stolu i ukusu.
Najčešće semenke za hleb
Semenke u hlebu nisu samo dekoracija, već sastojak koji menja i ukus i teksturu, a usput donosi i vredne hranljive materije. Svaka vrsta ima svoju ulogu:
Recept za hleb sa semenkama

Domaći hleb sa semenkama
Sastojci
Oprema
Method
- Priprema testaU velikoj posudi pomešajte belo i integralno brašno, suvi kvasac, šećer i so. Dodajte mlaku vodu i maslinovo ulje, pa zamesite mekano i elastično testo.
- Dodavanje semenkiUmešajte većinu pripremljenih semenki u testo, a ostatak ostavite za posipanje kasnije.
- Dizanje testaPokrijte posudu krpom i ostavite testo da naraste na toplom mestu oko 60 minuta, dok se ne udvostruči.
- Oblikovanje i pečenjePrebacite testo u podmazan pleh, oblikujte veknu, poprskajte vodom i pospite preostalim semenkama. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 35-40 minuta.
- Hlađenje pre sečenjaNakon pečenja, izvadite hleb i ostavite ga da se hladi najmanje 15 minuta na rešetki pre nego što ga isečete.
Video
Beleške
Saveti za kuvanje
- Prosejte brašno za laganiju i ujednačeniju teksturu.
- Dodajte vodu postepeno kako biste dobili savršeno mekano, ali ne previše lepljivo testo.
- Potopite lanene semenke u malo vode pre dodavanja kako ne bi izvlačile vlagu iz testa.
- Poprskajte veknu vodom pre pečenja za hrskaviju koricu.
- Hladite hleb na rešetki da para ravnomerno izađe i hleb ne omekša odozdo.
Varijacije na temu
View this post on Instagram
Hleb sa semenkama se lako menja prema raspoloženju i onome što imate pri ruci. Sitne izmene u receptu potpuno menjaju ukus i teksturu:
- Sa jogurtom – ako deo vode zamenite jogurtom, dobićete mekšu i vazdušastiju veknu.
- Sa ražanim brašnom – ražano brašno daje puniji, zemljani ukus i tamniju boju.
- Sa orasima – šaka seckanih oraha (oko 50 g) unosi mirisnu aromu i hrskav zalogaj.
- Bez kvasca – kada nemate vremena za čekanje, možete umesiti brzo testo sa jogurtom i praškom za pecivo.
Na ovaj način hleb postaje više od osnovne namirnice – pretvara se u pecivo koje svaki put može da izgleda i miriše drugačije.
Kada hleb ispadne „težak“
Dešava se da hleb nakon pečenja bude teže strukture i bez vazdušnih rupa. Najčešći krivci su:
- Prekratko vreme narastanja testa
- Dodavanje suviše brašna tokom mešenja
- Previše jaka toplota na početku pečenja
Kako čuvati domaći hleb?

Domaći hleb nema aditive, pa brže gubi svežinu od kupovnog. Ipak, postoji nekoliko jednostavnih načina da ostane ukusan duže.
Najbolje je čuvati ga u platnenoj vrećici, jer u najlonu omekša i gubi koricu. Ako znate da nećete pojesti celu veknu, isecite deo i stavite u zamrzivač – kasnije će biti kao svež čim ga kratko podgrejete.
A kada hleb počne da gubi hrskavost, dovoljno je par minuta u rerni ili tosteru da ponovo zamiriše i dobije onu pravu, toplu teksturu.
Predlog za serviranje
Hleb sa semenkama lako se uklapa uz razna jela i ukuse. Evo nekoliko predloga kako da ga poslužite:
- Uz krem sir i svež paradajz, za lagani doručak
- Kao pratnja uz toplu supu od povrća
- Sa maslinama i maslinovim uljem, idealno kao predjelo
- Uz domaći džem i malo maslaca, za sladak završetak obroka
Probajte već danas
@food_inspiratioon 🍞 dan 69/100 100 dana 100 zdravijih recepata hleb sa semenkama 😍 ovaj ukus i miriiiis, morate probati! 🥹 još uvek ne smem da se upuštam u sourdough avanturu, ovo je moj maksimum sastojci: • 2 kašičice instant kvasca • 200 ml mleka (mlakog) • 200 ml vode (mlake) • 2 kašičice šećera • 1 kašičica soli • 200 g integralnog pšeničnog brašna • 100 g belog brašna • 50 g speltinog brašna • 85 g suncokretovih semenki • 40 g lanenih semenki • 50 g ovsenih pahuljica (sitnih) • 2 kašike maslinovog ulja U velikoj posudi pomešati sva brašna, ovsene pahuljice, semenke, instant kvasac, so i šećer Dodati mlako mleko, mlaku vodu i ulje. Mešati dok se sve ne poveže u testo i onda 8- 10 minuta ručno ili mikserom dok ne postane glatko i elastično. Pokriti posudu i ostaviti testo na toplom 1 sat, dok se ne udvostruči. Premesiti testo ii prebaciti ga u podmazan kalup. Pokriti i ostaviti da naraste još 45-60 minuta. Peći na 200 stepeni oko 35-40 minuta. Izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi na rešetki pre sečenja. ja sam isekla na kriške i spakovala u jesice za zamrzivač ii samo kad mi se bude jeo, staviću ga u airfryer 🥰 prijatnoo ☺️ #100dana100zdravijihrecepata #zdravirecepti #zdravhleb #hlebsasemenkama #integralnihleb #easyrecipe #homemadebread #healthyrecipes #zdravahrana #idejazadorucak #idejazarucak #domacihleb #creatorsearchinsights ♬ the bakery – Ophelia Wilde
Ovaj hleb nije nikakva tajna ni velika veština, već jednostavan recept koji svako može da savlada. Potrebno je samo malo vremena i volje da zamesite testo, pustite ga da naraste i uživate u mirisu koji se širi kuhinjom.
Svaka vekna donosi zadovoljstvo koje kupovni hleb ne može da zameni osećaj da ste svojim rukama napravili nešto što okuplja porodicu za stolom.
Ako volite ovakve recepte, svidеće vam se i domaće lepinje bez jaja i mleka – jednako jednostavne, a praktične za svaki obrok.
Zato odvojte popodne, zagrejte rernu i ispecite sopstveni hleb sa semenkama. Videćete da vredi.