Nema mnogo jela koja se tako lako pripremaju, a istovremeno nose toliko topline kao pita sa sirom. Kada se stavi na sto, ne traje dugo – nestaje komad po komad, bilo da je u pitanju večera, nedeljni ručak ili druženje sa prijateljima.
U njenoj jednostavnosti krije se ono najbolje: tanak sloj hrskavih kora, punjen kremastim sirom, spojen u savršeni zalogaj.
Pita sa sirom se uvek doživljava kao nešto poznato i blisko. Možda zato što svaka porodica ima svoju verziju, ili zato što je dovoljno prilagodljiva da može biti lagana, a opet zasitna.
Najlepše kod nje je što nikada ne izneveri – čak i kada se pravi na brzinu, miriše i izgleda kao da je pripremana s pažnjom satima.
Izbor sira za pitu

Sir je ono što određuje kakva će pita na kraju ispasti. Ako je sir dobar – pita će biti dobra, jednostavno je tako. Najbolje je ne oslanjati se samo na jednu vrstu, već napraviti kombinaciju.
Domaći beli sir daje osnovu i onu blagu slanost, feta unosi jačinu i malo pikantnosti, dok pavlaka zaokružuje sve i pravi kremastu strukturu.
Ako kupujete sir na pijaci, uvek probajte mali komad pre nego što ga uzmete. Treba da bude dovoljno slan, ali ne previše, i da se lako mrvi pod prstima.
Za one koji vole blažu pitu, bolje je birati mekši, mlađi sir. Za jači ukus, feta je pravi izbor, ali pazite da ne dominira previše jer može „pojesti“ sve ostalo.
Praktični saveti:
- Ako je sir presuv i mrvi se kao pesak, dodajte malo jogurta ili pavlake.
- Ako je previše vlažan i ispušta suvišnu tečnost, ubacite kašiku griza – on će je vezati i fil neće curiti tokom pečenja.
- Najbolja kombinacija je pola domaćeg belog sira i pola fete, jer daje balans između blagog i punog ukusa.
Gotove ili domaće kore?

Kore su druga polovina priče. Od njih zavisi da li će pita biti lagana i hrskava ili teška i gnjecava.
Ako nemate vremena, gotove kore su sasvim u redu. Samo obratite pažnju da budu sveže i tanke – kada ih otvorite, ne bi trebalo da se lome ili raspadaju.
Kod kupovnih kora najvažnije je da ih dobro podmažete, jer se lako osuše i postanu krte. Malo ulja ili putera između svake druge kore obično je dovoljno.
Domaće kore imaju elastičnost, miris i onu teksturu koju nijedna kupovna varijanta ne može da nadmaši. Nije teško razviti ih ako imate prostora na stolu i dovoljno strpljenja.
Praktični saveti:
- Za svakodnevnu pripremu koristite gotove kore – brže je i lakše.
- Ako radite s gotovim korama, ne preterujte sa uljem – dovoljno je blago premazivanje, jer u suprotnom pita postaje masna.
Recept za domaću pitu sa sirom

Domaća pita sa sirom koja uvek uspe
Sastojci
Oprema
Method
- Priprema filaU velikoj činiji izmrvite beli i feta sir viljuškom.Dodajte 2 jaja i pavlaku, pa lagano sjedinite viljuškom - ne preterujte s mešanjem.Ako je smesa presuva, dodajte malo jogurta. Ako je previše mekana, umešajte kašiku griza.Po potrebi dosolite, ali pazite, feta je već slana.
- Slaganje piteRernu uključite na 190°C (bez ventilatora).Pleh podmažite uljem ili obložite papirom za pečenje.Položite prvu koru, lagano je premažite uljem ili puterom.Svaku drugu koru nadjenite filom, ravnomerno raspoređujući smesu.Nastavite slaganje dok ne potrošite sav fil i kore.Završite korom, pa je premažite umućenim jajetom i pavlakom. Po želji pospite susamom ili lanom.
- PečenjePecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C oko 40 minuta, dok ne porumeni.Nakon vađenja, pokrijte pamučnom krpom i ostavite da odmori 10 minuta.
Video
Beleške
Saveti za savršenu pitu
- Koristite kombinaciju sireva - pola domaći, pola feta za najbolji balans.
- Ako je sir presuv - dodajte jogurt. Ako je previše vlažan - umešajte griz.
- Umesto ulja koristite rastopljen puter za bogatiji, aromatičniji ukus.
- Pitu pecite u dobro zagrejanoj rerni - hladna rerna znači gnjecava pita.
- Za dodatnu hrskavost i aromu pospite gornju koru susamom.
Saveti za čuvanje i zamrzavanje
View this post on Instagram
Čuvanje u frižideru
Ako od pite ostane komad-dva, slobodno ih sačuvajte u frižideru. Najbolje je da ih stavite u zatvorenu posudu ili da ih prekrijete folijom, kako se kore ne bi osušile. Tako može da stoji do tri dana.
Kada dođe trenutak za podgrevanje, stavite je u rernu na oko 150°C na desetak minuta – pita će ponovo dobiti hrskavost i miris kao da je tek izvađena iz rerne.
Zamrzavanje sirove pite
Ako volite da imate nešto spremno „za zlu ne trebalo“, pitu možete složiti i zaustaviti proces pre pečenja. Samo je dobro uvijte u foliju i spakujte u zamrzivač. Može da stoji i do dva meseca.
Kada odlučite da je ispečete, nema potrebe za odmrzavanjem – ide pravo u rernu, samo joj dodajte desetak minuta na standardno vreme pečenja.
Zamrzavanje pečene pite
I pečena pita može u zamrzivač, ali tada je obavezno ostavite da se potpuno ohladi. Najpraktičnije je iseći je na komade i staviti u kese ili plastične posude.
Tako može da izdrži oko mesec dana. Kada poželite da je pojedete, uvek je podgrejte u rerni, jer će je mikrotalasna samo omekšati i oduzeti joj hrskavost.
Probajte i podelite svoj recept
@bojanine_djakonijeCheese pie The recipe I have been using for years, pie is always juicy and soft. It is ideal for breakfast or dinner, and children love it. 🧀 Ingredients: •Packing the pie crust. •For topping: -2 eggs -150 ml yogurt -130 ml of oil. •Phil: -400 g of cheese (I used homemade, maybe feta) -One egg. •Additional: -I’m dry for sprinkles. 🧀 Preparation: Whisk the eggs, yogurt and oil. Especially crush the cheese and one egg. If the cheese is not salty enough, add a little salt. Put the pie crust on a work surface and coat the entire surface with 3 – 4 tablespoons of topping. Fold it in half and fillet the cheese along the top edge. Wrap in a thin roller and place in a tray. Repeat the process with the rest of the material. Finally, coat the whole pie with the rest of the topping and sprinkle with sesame seeds. Bake at 180°C until browned. Enjoy! ❤️ #pitasasirom #gibanica #brzahrana #brzapita #domacakuhinja #foryou #fyp #hocuviral♬ original sound – Bojanine djakonije
Pita sa sirom nikada ne izlazi iz mode. U njoj ima dovoljno prostora za lični pečat – neko voli više feta sira, neko ubaci spanać, a neko uživa u bogatom sloju putera.
Sličan efekat daje i dobro pripremljena slana torta, koja takođe može uneti toplinu na sto i ostaviti utisak na goste.
Isprobajte recept, igrajte se sa sastojcima i pronađite kombinaciju koja Vam najviše prija. Kada izvadite pitu iz rerne i poslužite je dok još pucketaju kore, uz čašu jogurta ili kiselog mleka, shvatićete da trud vredi svakog minuta.
Za mene je upravo taj trenutak ono što pitu sa sirom čini posebnim – miris koji ispuni kuhinju i toplina koja okuplja ljude za stolom.