Pljeskavice iz rerne – Savršen recept za brzi ručak

Pljeskavice iz rerne predstavljaju idealan izbor za one trenutke kada želite brzo i sočno mesno jelo, a pritom ne želite da provedete sate u kuhinji.

Ovaj recept za pljeskavice kombinuje tradicionalne ukuse sa modernim metodama pripreme, nudeći vam mogućnost da uživate u klasik srpske kuhinje, dok osvežavate svoj jelovnik.

Priprema pljeskavica u rerni smanjuje unos masti i kalorija, čineći ih zdravijom varijantom od klasičnog prženja na tiganju.

Kada govorimo o pripremi, preporučena temperatura pečenja je 200°C, a vreme potrebno za pečenje je između 20 i 25 minuta.

Ovaj brzi recept izuzetno je prilagodljiv; možete koristiti mleveno pileće meso bez dodataka masti ili kožice za pripremu sočnih hrono pilećih pljeskavica.

Ovo ne samo da povećava sadržaj vlakana već dodaje i zdraviju notu vašem obroku.

I ne zaboravite, umesto potapanja u masno ulje, pljeskavice se mogu lagano premazati maslinovim uljem u spreju, što će im dati zlatno smeđu koricu bez suvišnih kalorija.

Priprema

Pečenje u rerni smanjuje masti, kalorije i čini obrok zdravijim i ukusnijim.
Pečenje u rerni smanjuje masti, kalorije i čini obrok zdravijim i ukusnijim / youtube.com

Pljeskavice iz rerne

Vreme Pripreme 40 minutes
Porcije: 4
Course: Main Course
Cuisine: Mediterranean
Kalorije: 310

Sastojci
  

  • 500 g mešanog mlevenog mesa junetina i svinjetina
  • 1 mala glavica crnog luka sitno seckana
  • 2 čena belog luka izgnječenog
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • 1 kašika kisele/soda vode
  • 1 kašika ulja za sočnost
  • Po želji: ½ kašičice sode bikarbone za mekoću

Method
 

  1. Zagrejte rernu na 200°C. Obložite pleh papirom za pečenje ili ga premažite uljem.
    Zagrejte rernu na 200 stepeni
  2. Pripremite meso: U velikoj činiji sjedinite mleveno meso, seckani crni i beli luk, alevu papriku, so, biber, kiselu vodu i ulje. Dobro izmešajte rukama dok se svi sastojci ne povežu. Po želji dodajte sodu bikarbonu.
    Mleveno meso sjedinite sa svim sastojcima
  3. Oblikujte pljeskavice: Podelite smesu na 4–6 jednakih delova i oblikujte pljeskavice pa ređajte na pleh ostavljajući razmak između svake.
    Oblikujte pljeskavice i redjate na pleh praveći dovoljno razmaka da se ne lepe jedna za drugu.
  4. Pecite 20–25 minuta, prevrćući ih na polovini vremena, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i budu pečene do kraja (unutrašnja temperatura 70°C).
    Pecite 20 do 25 minuta u zagrejanoj rerni
  5. Poslužite toplo: Idealno uz lepinju, ajvar, kiselu pavlaku ili salatu.
    Sočne i meke pljeskavice koje su pečene u rerni

Video

Ukoliko volite da se zasladite posle ručka, ostavljam vam recept za savršene gomboce!

Zaključak

Priprema pljeskavica iz rerne je savršen spoj tradicije i savremenih kulinarskih praksi, a ovaj recept garantuje da ćete uživati u jednim od najboljih pljeskavica koje ste ikada napravili.

Sa kombinacijom 70% junetine i 30% svinjetine, vašim pljeskavicama možete dodati sočnost i bogatstvo ukusa koje će oduševiti svaku nepce.

Pored toga, ostavljanje smese da odstoji i odmaranje minimizuje rizik od suvoće, čime dodatno doprinosi kvalitetu jela.

Uzimajući u obzir sve ove aspekte, sigurno ćete uspeti da pripremite najbolje pljeskavice koje će zadovoljiti vašu porodicu i prijatelje.